Verplicht sparen voor VvE obv MJOP of herbouwwaarde

Een Vereniging van Eigenaren (VvE) is vanaf 1 januari 2018 verplicht een minimumbedrag te sparen voor onderhoud en herstel van de woningen.

Doel van de regeling

Het doel is dat appartementsgebouwen beter worden onderhouden door de VvE, doordat er meer geld moet worden gespaard voor het onderhoud en er eenvoudiger kan worden geleend. Ten tweede moet het eenvoudiger worden om geld te lenen voor verduurzaming van het gebouw, zoals voor isolatie van het dak of de gevel. Het algemene doel is om het functioneren van de VvE’s op langere termijn te verbeteren.

Ook wordt in het wetsvoorstel expliciet opgenomen dat het als VvE mogelijk is een lening aan te gaan. Zodra één van de leden van de VvE zijn woning verkoopt, gaat dat deel van de lening over naar de nieuwe eigenaar.

Verder verbetert de voorgestelde wetswijziging de regels met betrekking tot de hoofdelijke aansprakelijkheid.

Het volledige (concept)wetsvoorstel  kunt u hier lezen.  De wetswijziging zal ingaan per 1 januari 2017.
De hoogte van het te sparen bedrag wordt vastgesteld op basis van een meerjaren onderhoudsplan of 0,5% van de herbouwwaarde van het appartementencomplex.

Wij kunnen u behulpzaam zijn bij het (laten) opstellen van een MJOP. Bent u hierin geïnteresseerd, neem dan contact met ons op.