Duurzaamheidsplan

Met het duurzaamheidsplan weet men door middel van de uitgebreide scan exact welke duurzame maatregelen er mogelijk zijn. En hoe dit project wordt opgepakt en gefinancierd. Dit levert een financiële besparing op voor de VvE en/of voor de eigenaren individueel. Eventueel wordt de financiële besparing van de verduurzaming gebruikt voor een kortlopende lening. Hierdoor blijven de maandlasten gelijk. En uiteraard is het advies dat uit de scan voortkomt geheel kosteloos en vrijblijvend.

Scan duurzaamheid en energiebesparing ingepland

In dit kader heeft Kalhorn bijna alle VvE’s die we in beheer hebben ingepland voor een scan uit het duurzaamheidsplan van Appartement & Eigenaar. Met de resultaten die hieruit voort zullen komen, kunnen we per VvE bekijken welke verbeteringen er nodig zijn om te kunnen besparen op de energierekening. En het mooie is: de maandlasten blijven, ondanks de mogelijke investeringen, gelijk!

Voordelen

Kalhorn ziet dan ook de voordelen van dit initiatief en regelt de scan graag voor hun VvE’s. Om zo voor onze VvE’s te kunnen realiseren wat de VVE’s van ons gewend zijn: met raad en daad helpen het appartementsgebouw zo optimaal mogelijk te maken zonder dat men daar de hoofdprijs voor hoeft te betalen.

Enkele energie besparende oplossingen op een rij:

De onderstaande investeringen zijn voorbeelden die zich allemaal snel terugverdienen en een beel langere levensduur hebben dan de looptijd van de lening. Maar uiteraard doet u het niet alleen voor het geld maar zeker wel voor het milieu, uw gezondheid en meer leefcomfort.

1. Glas en kozijnen

Veel warmte gaat verloren via de kozijnen,daarom is het in veel gevallen slim om deze te laten vervangen voor kozijnen met een lage U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt in Watt/m2). Vaak is het verstandig om dan ook meteen het glas te vervangen voor HR++ glas.

2. Isolatie

Isoleren is dé manier om het wooncomfort te verhogen en warmteverlies via ramen, muren, kozijnen, daken, vloeren en deuren te verminderen en onnodige milieubelasting te voorkomen. Er wordt een aantal waarden gebruikt om duidelijk te maken wat het isolerende vermogen van een bepaald materiaal is:

  • L- waarde (ook wel Lambda-waarde):hoe kleiner deze waarde, hoe beter het materiaal isoleert.
  • U-waarde: deze waarde wordt meestal gebruikt bij materialen waar je geen dikte kunt kiezen, zoals glas. Hoe lager de waarde, hoe beter het materiaal isoleert.
  • Rd-waarde: de Rd-waarde geeft de warmteweerstand aan. Deze wordt berekend door de dikte van het materiaal te delen door de L-waarde. Hier geldt: hoe hoger het getal hoe beter.
  • Rc-waarde: het totaal van de Rd-waarden van de gebruikte materialen. Hoe hoger de Rc-waarde hoe beter geïsoleerd. De Rc-waarde wordt ook gebruikt om de totale warmteweerstand van een constructie aan te geven.

Wat voor u belangrijk is om te weten, is wat de Rc-waarde van uw appartement en/of appartementencomplex is. Het bouwjaar van de woning speelt hierbij een rol. Woningen van voor 1975 zijn van oorsprong niet geïsoleerd en voorzien van enkel glas. De Rc-waarde was hooguit 0,38. Pas na 1975 werd het isoleren van nieuwbouwwoningen verplicht.De minimale isolatiewaarde toen was een Rc van 1,3. Na 1988 werd dit aangescherpt tot een waarde van 2.

3. Gevelisolatie

Gevelisolatie is ruwweg onder te verdelen in drie soorten. Isolatie van de spouwmuur, de binnenzijde van de gevel en de buitenzijde van de gevel.

  • Spouwmuurisolatie: Een spouwmuur bestaat uit een binnen en een buitenmuur met daartussen een open ruimte, de spouw. Deze spouw voorkomt onder andere dat er vocht van buiten naar binnen kan doorslaan. Door de spouw te vullen met isolatiemateriaal kan deze op relatief eenvoudige manier geïsoleerd worden.
  • Binnenisolatie: Bij het isoleren van de binnenzijde van de gevel wordt een zogenaamde voorzetwand gebruikt. Deze wand wordt tegen de buitenmuur geplaatst en afgewerkt met muurverf, behang of stucwerk.
  • Buitenisolatie: Bij buitenisolatie wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant van het gebouw geplaatst. De gevels worden vervolgens afgewerkt met pleisterwerk of een andere bekleding. Zo bespaart u niet alleen op de energierekening, maar krijgt het appartementencomplex meteen een nieuw fris uiterlijk.

4. Dakisolatie

Warme lucht heeft de eigenschap op te stijgen. Door het dak goed te isoleren kan de warmte niet ontsnappen. Daken kunnen zowel van de binnen- als van de buitenkant geïsoleerd worden. Bij het isoleren van de buitenkant van het dak wordt de dakconstructie tevens beschermd tegen de invloeden van buitenaf.

5. Groene daken

Groene daken worden steeds populairder, niet zo verwonderlijk want deze manier van isoleren is bijzonder duurzaam. Er zijn twee soorten groene daken, de intensieve en de extensieve. Het intensieve groene dak is te vergelijken met een traditionele tuin. Je kunt je voorstellen dat hier nogal wat bij komt kijken, al was het alleen maar met betrekking tot het dragend vermogen van het dak. Extensieve daken zijn veel minder belastend voor de dakconstructie. De begroeiing bestaat vaak uit mos, vetplanten en kruiden en zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk.

6. Verlichting

Wist u dat u als VvE al een aardige winst kunt boeken op het gebied van verduurzaming door eens kritisch naar de huidige verlichting te kijken? Vervang bestaande armaturen voor exemplaren met ledverlichting. Nog efficiënter wordt het met behulp van bewegingssensoren of dimfunctie.

7. Verwarmingsketels

Door oude verwarmingsketels te vervangen door nieuwe moderne ketels kan uw besparing oplopen tot meer dan 60%. Ketels van 15 jaar of ouder hebben een rendement van hooguit 20%.

8. Warmwaterbeheer

Water opwarmen kost energie. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden op de markt die helpen om water zo voordelig mogelijk op te warmen.